Kepenys – vienas svarbiausių mūsų organizmo organų, atsakingas už toksinų šalinimą, maisto medžiagų apykaitą ir daugelį kitų gyvybiškai svarbių funkcijų. Tačiau šiuolaikinė mityba dažnai tampa dideliu iššūkiu kepenims. Kokių produktų reikėtų vengti, kad išsaugotume jų sveikatą?

Daugeliui atrodo, kad kepenų ligos siejamos tik su per dideliu alkoholio vartojimu. Tačiau mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė atkreipia dėmesį, kad kepenų ligos gali išsivystyti ir dėl kitų priežasčių – nutukimo, nesubalansuotos mitybos, perdirbto maisto vartojimo.

„Dauguma galvoja, kad, jei tik žmogus daug geria, atsiranda kepenų problemos. Taip, yra alkoholinė kepenų liga, paveikta būtent alkoholio, pažeidžiamas kepenų audinys, kuris ilgainiui tampa randiniu. Yra nealkoholinė kepenų liga, kurią lemia nutukimas, diabetas, padidėjęs cholesterolio kiekis, o jos rezultatas yra kepenų suriebėjimas, galimai vėliau ir cirozė. O tokia liga kaip autoimuninis hepatitas, kai imuninė sistema klaidingai atakuoja kepenų ląsteles ir sukelią jų pažeidimus ar kepenų vėžys, kai piktybinis navikas atsiranda ant kepenų, pvz. esant cirozei – jau yra kitokio pobūdžio ligos, bet vėl gi pirminės priežastys gali būti labai panašios“, – aiškina ekspertė. Kokie produktai – kepenų nuodai?

Alkoholis – kepenų priešas Nr. 1

Ne paslaptis, kad alkoholis daro didelę žalą kepenims. Pasak G. Jonaitytės, net ir saikingas jo vartojimas gali turėti neigiamą poveikį. Jos teigimu, žmonės kartais galvoja, jog išgers šiek tiek ir viskas bus gerai, bet, jei nuolat persivalgome ar valgome perdirbtą maistą, kepenys yra reguliariai apkrautos, tai  net saikingas alkoholio vartojimas gali turėti nepageidaujamos įtakos.

„Atsižvelgiant, kokį alkoholį vartoji ir kokį kiekį, jeigu dažnai – 2-3 kartus per savaitę – tai jau perdėtai gali apkrauti kepenis“, – sako specialistė. Ji taip pat pabrėžia, kad yra nustatytas standartinis alkoholio vienetas moterims ir vyrams per parą, kurio nereikėtų viršyti: „300 ml, 4% alaus, iki 130 ml, 12% vyno ar 30–40 ml, 40% stipraus gėrimo, kaip degtinė, brendis, konjakas ar panašiai. Tiesa saikingu laikomas moterims iki 1 standartinio alkoholio vieneto, vyrams – iki dviejų.“

Dar vienas svarbus kepenų priešas – perdirbtas maistas. Pasak mitybos ekspertės, žmonėms labiausiai kenkia produktai, kuriuose yra daug pridėtinio cukraus ir fruktozės: „Kartais žmonės keičia stalo cukrų (standartinį baltąjį cukrų) į fruktozę (cukraus rūšis, kurios yra natūraliai vaisiuose, meduje ar pramoniniuose maisto produktuose), manydami, kad tai sveikiau. Tačiau kažkaip niekas neakcentuoja, kad beveik visa fruktozė perdirbama kepenyse. Per didelis kiekis sukelia riebalų lašelių formavimąsi, jie nusėda ant kepenų sienelių ir taip sukelia kepenų suriebėjimą.“  G.Jonaitytė išskiria ypač pavojingus saldintus baltuoju cukrumi, fruktozės – gliukozės sirupu gėrimus, baltus miltus ir saldumynus, į kuriuos jie įeina bei perdirbtus produktus, kuriuose gausu riebalų bei cukraus.

„Kai žmonės saikingai suvalgo kartais vieną kitą torto gabaliuką iki 100 gramų, tai labai reikšmingos įtakos ir neturi, nes organizmas spėja tą cukrų perdirbti ir paversti jį energija. Tačiau kai jau yra persivalgoma tų perdirbtų produktų, pavyzdžiui, užšaldytų pusgaminių, kuriuose dažnai pridėta milžiniški kiekiai cukraus, tai ir sukelia uždegimus, paskui pažeidimus, o galiausiai ir suriebėjimą ar cirozę“, – tikina G. Jonaitytė.

Sūrūs produktai – pavojingi ne tik širdžiai, bet ir kepenims

Druska yra dar vienas elementas, kurio perteklius gali neigiamai paveikti kepenis. Anot ekspertės, ji gali sukelti lėtinį uždegimą, vėliau pažeidimą ar net pakeisti kepenų struktūrą – sukelti fibrozę:

„Fibrozės metu druskos kristalai susikaupia ir nusėda tam tikroje kepenų ląstelėje, iš ko susidaro randinis ir negyvas audinys, kuris trukdo normaliam organo funkcionavimui“, – perspėja specialistė. G. Jonaitytės teigimu, ypač daug druskos yra konservuotose, marinuotose daržovėse, greituose užkandžiuose ar rūkytuose produktuose. Žiūrint į tokio maisto druskos koncentraciją, jos kiekis gali viršyti net paros normą žmogui, kuri yra apie 5 gramus, 1 arbatinis šaukštelis.

Mitybos specialistė įspėja dar dėl vienos grėsmės dėl pernelyg kepto, gruzdinto maisto. „Perkeptame, gruzdintame ir apskrudusiame maiste yra begalė transriebalų, kurie sukelia didžiulę apkrovą kepenims. Kai kepenys nesugeba apdoroti didelio kiekio toksinų, juos nukenksminti ir pašalinti, jie tiesiog kaupiasi organizme ir sukelia uždegimus“, – aiškina ji. Be to, tokie produktai neretai turi ir per didelį druskos bei cukraus kiekį, kas dar labiau apsunkina kepenų veiklą.

Dėl šios priežasties mitybos specialistė skatina savo klientus atidžiau pažiūrėti į etiketę dėl dviejų svarbiausių elementų – cukraus ir druskos, 100 g. produkto. „Jeigu jie neviršija bendros PSO rekomendacijos, tada gali būti priskiriama leistinam vartojimui. Tarkime, druska turi būti apie pusantro gramo, o cukrus, priklauso, aišku, nuo produkto, bet, pavyzdžiui, imkime standartinę duoną, tai kad joje būtų ne daugiau negu 5 gramai cukraus“, – tvirtina G. Jonaitytė.

Neplautas maistas – tyli grėsmė

Mitybos ekspertė atkreipia dėmesį ir į higienos svarbą. Neplauti vaisiai, uogos, netinkamai laikomas ar supelijęs maistas gali turėti didelį poveikį kepenų sveikatai ne tik standartinėms kepenų veiklos sutrikimo ligoms. Anot jos, tai gali sukelti net ir kepenų vėžį.

„Vasarą tai būna uogos, tie patys obuoliai ir panašiai, kai nuo žemės ir nuo visokių nešvarių paviršių juos griebia ir nenuplovę deda į burną, ypač vaikai. Arba, kai išvažiuoja į egzotines šalis valgo gatvės maistą. Štai, kodėl Azijos virtuvėje matome daug kurkumino, priešuždegiminius prieskonius, kurie neleidžia mikrobams atsirasti ir išsiplėtoti organizme“, – įžvalgomis dalinasi G. Jonaitytė.

Nemažiau svarbu yra maisto valgymo greitis, kadangi jis gali apsunkinti kūnui suvokti sotumo signalus, dėl to žmogus gali suvalgyti daugiau nei reikia, o tai gali padidinti riebalų kaupimąsi ir sukelti kepenų apkrovą. Tai gali lemti nutukimą, kas yra tiesiogiai susiję su kepenų suriebėjimo rizika arba galimybe ja susirgti. Be to, raudona mėsa – produktas, kuris kelia nemažai diskusijų dėl sočiųjų riebalų savyje. Būtent tokia mėsa didina uždegimo procesus organizme, kas gali tiesiogiai pakenkti kepenims.

G.Jonaitytė pasakoja apie nealkoholinį kepenų suriebėjimą nuo nutukimo, tai yra, nuo pernelyg didelio angliavandenių suvartojimo. „Man dažnai pasakoja klientai, kad nevalgo, nededa į arbatą cukraus ir šiaip jo nevartoja. Sakau, „o vartojate, pavyzdžiui, iš prekybos centro, kažkokį padažą, majonezą, gal netgi jogurtą su priedais, su uogiene, marinuotas daržoves arba kiniškus patiekalus, arba šiaip silkę?“

Ten visur yra cukraus, nes jis veikia kaip konservantas. Taip pat ten yra daug druskos. Tai toks duetas tikrai nėra palankus, nes gali sukelti uždegimą ir tiesiog išprovokuoti genetinį kepenų funkcijos sudirgimą pradžioje, tuomet struktūriškai keisti kepenis, o jos  – riebėti“, – teigia mitybos specialistė.

Mityba yra vienas pagrindinių veiksnių, lemiančių kepenų sveikatą. Nors daugelis produktų atrodo kasdieniai ir įprasti vartoti, jų perteklius gali lemti rimtas kepenų ligas. Todėl, anot mitybos ekspertės, svarbu rinktis subalansuotą, įvairią mitybą ir nepamiršti sveikų įpročių, kurie padės išsaugoti kepenis sveikas ilgus metus.

Straipsnis publikuotas www.tv3.lt 2025 sausio 31 d.

Komentuoti


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gauk įkvepiančias naujienas apie sveikatą tiesiai į savo el.paštą