Publikuota naujienų portale www.delfi.lt 2022 rugsėjo 6 d.
Visi žinome, kad maisto produktai turi galiojimo laiką, o laikomi per šiltai ir netinkamomis sąlygomis jie sugenda. Bet ar teko girdėti, kad ir vanduo gali sugesti? Mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė pataria per ilgai vandens stiklinėje ar jau kartą atidarytame buteliuke nelaikyti.
„Faktas, kad vanduo gali sugesti, žmonėms skamba keistai, bet tai yra tiesa. Visada sakau, kad vanduo – tai skystas maistas. Juk jame yra daug mineralų, tokių, kaip magnis, kalcis, natris, geležis. Ilgiau pastovėjęs tam tikroje patalpoje, ypač jei aplinka nėra labai švari, vanduo užsiteršia bakterijomis, reaguoja su saulės spinduliais ir pradeda gesti“, – pasakoja mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė.
Ji pataria į stiklinę įpiltą vandenį laikyti vietoje, kur nebūtų sąlyčio su tiesioginiais saulės spinduliais, šilumos šaltiniais. Geriausia vandenį yra laikyti tamsioje, sausoje vietoje, o dar geriau – šaldytuve.
Mitybos ekspertė tikina, kad lietuviai – laiminga tauta, nes namuose iš čiaupo kiekvienas galime atsigerti aukščiausios kokybės vandens, nes išgaunamas požeminiuose gręžiniuose.
„Klientai pasakoja, kad jie užsisako filtrus vandeniui išvalyti, bet tada jis lieka toks negyvas, „nuogas“ vanduo. Organizmui būtini mineralai, kurie yra natūraliame mineraliniame arba iš čiaupo bėgančiame vandenyje, nes svarbių organizmui mineralų iš kieto maisto, kurį reikia kramtyti, galime gauti apie 20 – 30 procentų ypatingai, kai sergame, sportuojame ar intensyviai fiziškai dirbame. Vanduo yra tikras puikios sveikatos palydovas ir šaltinis“, – sako G. Jonaitytė.
Mineralų nauda
Jai pritaria ir natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ prekės ženklo vadovė Erika Šaltytė. Be svarbių žmogaus organizmui mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, natris, „Uniqa“ natūraliai savo sudėtyje turi ir jodo. Jis padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją, normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią odos būklę, normalią skydliaukės hormonų gamybą ir normalią skydliaukės veiklą.
„Kad žmonėms būtų aiškiau, visas jodo teikiamas naudas surašėme ant natūralaus mineralinio vandens buteliukų. Taip kiekvienas geriantis žinos, kokią naudą jo organizmui teikia jodas. Be to, natūralų mineralinį vandenį išpilstome ir į plastikinius, ir į stiklinius buteliukus, kiekvienas gali rinktis pagal savo skonį“, – tikina „Uniqa“ atstovė.
Rekomenduoja rinktis mažesnės talpos tarą
Svarbu ne tik vandens laikymo sąlygos, bet ir tara. G. Jonaitytė rekomenduoja gerti iš stiklinės arba nerūdyjančio plieno taros. Tačiau svarbu žinoti, kad ilgiau laikant vandenį metaliniame inde, jis gali įgauti metalo skonį. Taip nutinka maždaug po trijų – keturių parų, jeigu neišgeriama.
Jei planuojate vandenį laikyti ilgesnį laiką, rekomenduoja, kad vandens talpa būtų iki dviejų litrų.
„Atidarius plastikinį butelį geriausia vandenį sunaudoti per šešias valandas. Nerekomenduojama gerti vandens iš plastikinio buteliuko, kuris buvo veikiamas tiesioginių saulės spindulių“, – pataria G. Jonaitytė.
Ji tikina, kad daugelis labai nustebtų, jei turėtų galimybę pro mikroskopą pasižiūrėti, kas knibžda ilgiau nešvarioje aplinkoje pastovėjusiame vandenyje.
„Kai kurie žmonės, kol nepamato, tol netiki. Mums atrodo, kad jei vanduo nepakeitė nei skonio, nei spalvos, nei kvapo, tai jis yra tinkamas gerti, bet taip nėra“, – sako G. Jonaitytė ir pabrėžia, kad šviežias ir švarus vanduo – tikras gyvybės ir sveikatos šaltinis.