Kas apskritai yra funkcinis maistas?
Pastaruoju metu turime būti ypatingai dėkingi mokslininkams, kurie intensyviai tiria, kokios medžiagos gali padėti apsisaugoti nuo tam tikrų negalavimų ar susirgimų. Pagrindinės maisto funkcijos – aprūpinti organizmą energija ir „statybinėmis” medžiagomis, taip pat pagerinti žmogaus savijautą, sveikatą, padėti apsisaugoti nuo tam tikrų susirgimų, būti iki galo suvirškintomis ir pašalintomis. Todėl vis labiau populiarėja funkcionalusis maistas – plataus vartojimo kasdien valgomas maistas, kuris, be mitybinės vertės, daro papildomą fiziologinį poveikį žmogaus organizmui. Jo fiziologinis aktyvumas priklauso nuo į jį įdėtų ar esančių produkte veikliųjų dalių ir jo kiekio. Svarbu pažymėti, kad ne visi pagaminti ar esami produktai su specialiomis funkcinėmis medžiagomis gali vadintis funkcionaliuoju maistu – reikalingi išsamūs moksliniai ir klinikiniai tyrimai, įrodantys, kad valgant pasirinktą produktą tam tikrą laiką konkreti žmogaus organizmo funkcija pasikeičia teigiamai.
Kodėl tai laikoma lieknėjimo būdu?
Aš daug kartų straipsniuose jau minėjau, kad aš esu prieš dietas, nes griežtos dietos veda į kraštutinumus, staiga atsisakę daugybės produktų ir suvartojamų kalorijų normą sumažinę iki minimumo, savo organizmui sukelsite šoką – jis vietoj riebalų deginimo pradės kaupti „juodai dienai“, „jo – jo“ efektas garantuotas – grįžę prie įprasto maisto režimo, atgausite buvusius kilogramus ir dar pridėsite papildomus.
O, lieknėjant sveikai ir natūraliai, t.y atsipalaidavus, be streso, dietų, naudojant teisingai parinktą ir subalansuotą funkcionalųjį ir tradicinį maistą, Jūs būtent taip ir galite prarasti perteklinį savo svorį ir kasdien dailinsite savo kūno linijas be ypatingų pastangų.
Štai, kad ir viena iš funkcionaliojo maisto pavyzdžių – natūralios maistinės skaidulos. Idealiu atveju, suaugęs žmogus per parą turėtų suvartoti ne mažiau 35 g skaidulų. Tačiau, statistinis Lietuvos pilietis suvartoja tik pusę šio kiekio ar net dar mažiau. Nesudėtinga suvalgyti rekomenduojamą kiekį skaidulų, jei maitinatės sveikai ir jūsų mityba tinkamai suderinta. Neperdirbti grūdai, daržovės, vaisiai, riešutai, sėklos, pupos ir lęšiai yra geri skaidulų šaltiniai. Tačiau, jei dėl įvairių priežasčių valgote mažai šių produktų, o jūsų mityboje vyrauja perdirbti maisto produktai, mėsa, pieno produktai, lietuviški patiekalai (cepelinai, žemaitiški blynai, plokštainiai, vėdarai ir t.t.) – beveik neabejotinai skaidulų suvartojate per mažai.
O skaidulų nauda žmogaus organizmui neabejotina:
- Pagreitina žarnyno judesius – skaidulos skatina natūralią žarnyno peristaltiką, todėl nesuvirškintų maistinių medžiagų likučiai greičiau pasišalina iš organizmo. Be to, jos minkština ir didina žarnyno turinį, ir yra itin veiksmingos bei naudingos užkietėjus viduriams;
- Padeda palaikyti sveiką cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje – skaidulos žarnyne „susiriša“ su cholesteroliu ir trigliceridais, ir tokiu būdu blokuoja šių medžiagų įsisavinimą;
- Padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje – vaisiuose ir daržovėse esančios skaidulos sulėtina cukraus įsisavinimą į kraują, mažina suvalgyto maisto glikemijos indeksą;
- Lėtina riebalų absorbciją – dėl to ilgiau jaučiatės sotūs, norite mažiau valgyti – visa tai naudinga siekiant sveikai sulieknėti;
- Valo virškinamąjį traktą – keliaudamos žarnynu skaidulos veikia kaip „šluota“ – stumia visas žarnyne esančias atliekas virškinamuoju traktu, kurios vėliau yra natūraliai pašalinamos iš organizmo.
Kaip tai veikia?
Kuriant funkcionalųjį maisto produktą, į maisto produkto struktūrą įdedamas funkcionalusis ingredientas, toks kaip, pvz., vitaminai, prebiotikai, probiotikai, aminorūgštys, maistinės skaidulos, riebalų rūgštys, fenoliai, flavanoidai, augaliniai steroliai ir kt. Tokiu būdu maisto produktas yra praturtinamas ir patekęs į kūną atlieka sveikatai palankius fiziologinius pokyčius. Šis papildomas ingredientas ir paverčia maistą funkcionaliuoju.
Kokie šio lieknėjimo būdo pranašumai prieš kitus?
Prisiminkime: iš pradžių laikantis griežtos dietos išties apima euforija, po kurio laiko ji išblėsta, o savijauta, nuotaika – prastėja. Jei maisto racionas ypač apribojamas, dėl tam tikrų maistinių medžiagų trūkumo gali išsivystyti mitybos nepakankamumas, organizmo išsekimas: pradeda trūkti jėgų, sunku dirbti, nesinori bendrauti. Stipriai ribojant save, tampa sunku atsilaikyti norimam maistui ir neretai persivalgoma. Tuomet apninka kaltė, o po to įprastai seka dar griežtesnis dietos laikymasis – ydingas ratas „užsisuka“. Tad geriausia siekti ilgalaikių gyvenimo būdo pokyčių, koncentruotis į nuolatinį sveiko svorio, sveikatos palaikymą. Reikėtų mokytis rinktis vertingesnius maisto produktus, išlaikyti jų įvairovę, reguliariai ir saikingai valgyti, atrasti malonumą teikiančią fizinę veiklą. Žinoma, tam prireikia daugiau laiko, tačiau ir rezultatai būna ne trumpalaikiai. Derinant gerai subalansuotą tradicinį ir funkcionalųjį maistą, tokia maisto sąjunga ir leidžia natūraliai lieknėti:
- Be streso (valgomas natūralus subalansuotas maistas be kcal skaičiavimo, dietos laikymosi);
- Jūsų organizmas gauna tų funkcinių medžiagų teisingai parinktuose produktuose, kurios padeda sveikai mesti svorį, atsikratyti perteklinio vandens, deginti riebalus (pvz. maistinės skaidulos);
- Natūraliai valomas (detoksikuojamas) organizmas (atsikratoma nereikalingų šlakų, toksinų, „šiukšlių“);
- Pagreitėja natūraliai medžiagų apykaita (kraujas ir vanduo netrukdomai teka kraujagyslėmis, venomis);
- Vitaminų, antioksidantų gausa funkcionaliame maiste padeda maitinti organizmą iš vidaus (nereikalingas „atsistatymas“ po organizmo valymo);
- Tikslingas parinktas funkcinis ingredientas tikslingai veikia problemą.
Skaičiuojama paprastai: norint sveikai mesti svorį, pakanka numesti 1 proc. kūno masės per savaitę. Taigi, jei sveriate 90 kg, o norite sverti 70 kg, jums reikia nusiteikti, kad mesdami po 900 g per savaitę, galutinį rezultatą pasieksite maždaug per pusmetį. Tokiu principu vadovaujantis, svorį mesite nekenkdamas savo organizmui, pokyčius pavyks išlaikyti, o laikas per kurį tai įvyks – tikrai realistiškas, tad nebus nusivylimo.
NORIU dabar palankios sveikatai funkcionaliojo maisto programos:
Visas straipsnis “Mamos žurnale” 2019 08