Pastaruosius kelerius metus vyksta karštos diskusijos tiek mokslinėje, tiek populiariojoje literatūroje dėl to kaip, kiek ir kuo turėtume maitintis. Tiesa, toks padidėjęs susirūpinimas yra ne be reikalo. Sveikatos parametrų ir vertinimo instituto (angl. Institute for Health Metrics and Evaluation (toliau – IHME) skaičiavimais, Lietuvoje 2017 m. apie 26 proc. mirčių galima būtų priskirti su elgsena susijusiems rizikos veiksniams, tokiems kaip rūkymas, alkoholio vartojimas, fizinis neaktyvumas ir taip pat mityba. Kai ji nėra tinkamai subalansuota (nepakankama ar vartojama per daug tam rūšies maistinių medžiagų) arba yra tam tikros organinės būklės, kurių metu negalimas pilnavertiškas organizmo aprūpinimas visomis reikiamomis medžiagomis, intensyvus gyvenimo ritmas, streso ir nuolatinės įtampos paveikti mitybos įpročiai, platus lėtinių neinfekcinių ligų paplitimas, bei gausėjantis skaičius vegetarizmo ir veganizmo šalininkų yra būtina PAPILDYTI savo kasdienį menu maisto medžiagomis, kurių trūksta, kitu atveju gresia išsekimas, kraujo rodiklų blogėjimas, stiprus išsibalansavimas, galimybė „iššaukti“ ligas arba jas suaktyvinti. Dažnai žmonėms sunku suvokti savo dabartinio elgesio pasekmes, kai šis elgesys neturi greitos ir tiesioginės žalos, o ji pasireikšti gali ir po daugelio metų, todėl ypatingai svarbu rūpintis prevencija.

Verta paminėti, jog 2013–2014 m. atliktas Lietuvos gyventojų faktinės mitybos ir mitybos įpročių tyrimas parodė, kad vos 13,4 proc. Lietuvos gyventojų renkasi maistą sveikatos gerinimo tikslu, o pagrindinius kriterijus nurodo skonį bei kainą. Tame pačiame tyrime apie 40 proc. respondentų, subjektyviai vertindami savo mitybą, nurodė, jog ji yra tinkama. Tiesa, apie 40 proc. likusiųjų teigia, jog jų mityba nėra tinkama, o 20 proc. nežino, kaip ją reikėtų vertinti.

Lietuvos gyventojų faktinės mitybos ir mitybos įpročių tyrime radau labai įdomių faktų – nagrinėjamos nesveikos mitybos, kaip ligų (išeminės širdies ligos, insultas, trachėjos, bronchų, plaučių, skrandžio, gaubtinės ir tiesiosios žarnos, lūpos ir burnos ertmės, gerklų, ryklės ir nosiaryklės bei stemplės piktybiniai navikai, cukrinis diabetas, hipertenzinės širdies ligos, kardiomiopatija ir miokardas, reumatinė širdies liga, prieširdžių virpėjimas ir plazdėjimas, aortos aneurizmas, ne reumatinė vožtuvų širdies liga, endokarditas ir lėtinė inkstų liga) rizikos veiksnio, pasekmės žmonių sveikatai ir žalos mastas, atliekant skaičiavimus, parodančius, kiek mirčių dėl minėtų ligų 2017 m. Lietuvoje galėjo būti susiję su neteisinga (nepilnaverte, nepakankama) mityba.

Pagal HI (higienos institutą) atliktą tyrimą 2017 m, nustatyta, kad yra 14 rizikos veiksnių, kurie daro įtaką su mityba susijusiomis ligomis:

  • Per mažas daržovių vartojimas;
  • Per mažas omega-3 riebalų rūgščių vartojimas;
  • Per didelis perdirbtos mėsos vartojimas;
  • Per didelis saldintų gėrimų vartojimas;
  • Per mažas maistinių skaidulų vartojimas;
  • Per mažas kalcio vartojimas;
  • Per didelis transriebalų vartojimas;
  • Per didelis natrio vartojimas;
  • Per mažas vaisių vartojimas;
  • Per mažas ankštinių augalų vartojimas;
  • Per mažas pilno grūdo produktų vartojimas;
  • Per mažas riešutų ir sėklų vartojimas;
  • Per mažas rauginto  pieno vartojimas;
  • Per didelis raudonos mėsos vartojimas.

 

Apie kiekvieną šių rizikos veiksnių parašysiu straipsnį aiškesniam suvokimui ir palyginimui.

 

Deja, atliktų tyrimų duomenimis, gyventojai neskiria pakankamai dėmesio savo mitybai, renkasi pigesnį ir mažesnę maistinę vertę turintį maistą.

Pagal LR sveikatos ministeriją, maisto papildas – maisto produktas, skirtas papildyti įprastą maisto racioną ir kuris vienas arba derinyje su kitomis medžiagomis yra koncentruotas maistinių ar kitų medžiagų, turinčių mitybinį arba fiziologinį poveikį, šaltinis. Taigi papildai yra natūralūs, kai ištraukiamos (ekstrahuojamos) aktyvios maisto medžiagos iš maisto produktų ir sintetiniai – „padaryti“ laboratorijoje. Natūralių papildų gamybai naudojami natūralūs, augaliniai komponentai, kurių teigiamas poveikis moksliškai patvirtintas – tokie yra NEOLIFE papildai: sukurti gamtos, pagrįsti mokslo. Kompanija naudoja tik geriausios kokybės natūralias maistines medžiagas – maisto grandinės sudedamąsias dalis, kurių svarba pagrįsta žymiausių pasaulio mokslininkų ir mitybos specialistų mokslinių tyrimų. „NeoLife‟ maisto papildai, paremti ilgesne kaip 50 metų vartojimo pasauline patirtimi, daugiau nei 50 šalių geografija, siūlo aukščiausios kokybės iš sveikų produktų gaunamas maistines medžiagas, kurių grynumu ir saugumu galite pasitikėti jūs ir jūsų šeima.

Aš pati ilgiau nei metai jaukinausi šią tarptautinę kompaniją – bandžiau įvairius jų produktus savo jautriam organizmui, dalyvavau eilėje seminarų, susitikimų, kalbėjausi su atvykusiais mokslininkais, domėjausi vertybėmis, kompanijos kultūra, požiūriu į daugelį gyvenimiškų dalykų. Todėl drąsiai galiu pasakyti, kad NEOLIFE – tai grynumas, galia ir įrodymas. NEOLIFE produktai išsiskiria savo ingredientais, kurių suderinamumas yra paremtas pirmaujančių pasaulyje mokslininkų ir mitybos specialistų atliktais tyrimais, griežta bandymų ir kokybės užtikrinimu, garantuota kokybe. Vertybes, kurias puoselėja NEOLIFE yra: absoliutus sąžiningumas visuose mūsų žodžiuose ir veiksmuose, ką bedarytume, žmonės mums yra nr.1, veiksmingi produktai, visiems vienoda galimybė, tolimos ateities vizija.

Tad jauskitės geriau, atrodykite geriau ir gyvenkite geriau.

Jei nori išbandyti veiksmingus NEOLIFE papildus ir tu, tai:

  1. Spustelk šią nuorodą – https://www.neolife.com/lt-lt/home/;
  2. Išsirink produktą, jei abejoji, kuris reikalingas/tinkamas – pasitark, mielai padėsiu;
  3. Gauk produktą ir vartok bei mėgaukis bei dalinkis puikia savo savijauta.

Komentuoti


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Gauk įkvepiančias naujienas apie sveikatą tiesiai į savo el.paštą