Description
Saulėgrąžų (Lot.Helianthus annuus) sėklos daiginimui
Šios saulėgrąžų sėklos specialiai skirtos daiginimui – neapdorotos termiškai, nekepintos, be druskos, su lukštais.
Žingsniai, kaip sėkmingai susidaiginti šias sėklas namų sąlygomis:
1 žingsnis – sėklų paruošimas daiginti.
Prieš daiginant būtina perrinkti sėklų branduolius pašalinant šiukšlines priemaišas bei išrenkant netinkamas sėklas.
2 žingsnis – daiginimo indų paruošimas. Sėkloms sudaiginti užteks paprasto švaraus stiklainio, reto audinio gabalėlio bei tamprios gumelės ar raiščio arba galite naudoti specialią daigyklą.
3 žingsnis– sėklų mirkymas. Perrinktas ir perskalautas sėklas stiklainyje užpilame šiltu vandeniu. Vandens turi būti trigubai daugiau nei sėklų. Mirkyti sėklas geriausia 10-12 valandų. Po mirkymo sėklas vėl perskalauti ir nupilti vandenį, kad sėklos būtų drėgnos, bet ne šlapios. Tam patogu ant stiklainio užrišti ar gumele pritvirtinti skiautę audinio bei paremti stiklainį maždaug 45 laipsnių kampu dugnu aukštyn, kad vandens perteklius lengvai pasišalintų.
4 žingsnis – daiginimas. Taip paremtame stiklainyje sėklos daiginamos 24 valandas kambario temperatūroje kas 8 valandas vis atsargiai perskalaujant šiltu vandeniu.
5 žingsnis – valgymas. Sudaigintas saulėgrąžas galite skanauti vienas, barstyti ant sumuštinių, ruošti su jomis salotas ar gaminti įvairiausias užtepėles. Jos švelnaus skonio, aliejingos ir kartu sultingos.
Jei norite saulėgrąžų daigų (želmenų):
6 žingsnis – indo daigams pasiruošimas. Daigų auginimui tiks bet koks plastikinis ar keraminis seklus vazonas ar padėklas. Geriausiai daigams tinka sunkesnė daržo ar kompostinė žemė, kad daigai stipriau įsitvirtintų ir neišvirstų. Parduotuvėse yra ir specialaus pluoštinio substrato daiginiams (mikrožalumynams) auginti. Inde kruopščiai paskleidžiame turimą žemę ir gerai suslegiame. Substrato sluoksnis turi būti bent 3-4 cm storio.
7 žingsnis – sėja. Daigintas saulėgrąžas paskleidžiame ant sudrėkinto substrato. Kiekviena sėkla turi rasti savo vietą. Nepriberkite sėklų per daug. Ir svarbiausia dalis paslegiame dangčiu ar kitu padėklu (kuo sunkiau, tuo geriau, aš dar dedu ant antro padėklo vandens ar sunkių knygų), kad suspaustos sėklos kuo geriau įsišaknytų, o daigai būtų stambūs ir sultingi. Paslėgtas sėklas paslepiame tamsioje vietoje.
8 žingsnis – auginimas. 3 dienas daigeliai turi būti paslėgti tamsoje kartkartėmis ištraukiant sudrėkinti (maždaug kas 12 valandų) purkštuvu. Galite pastebėti kažką įtartino ant šaknų. Tai ne pelėsis, o augalo šakniaplaukiai. Jais daigai siurbia drėgmę bei vandenyje ištirpusias mineralines medžiagas.
9 žingsnis – žaluma ant palangės. Iš tamsos padėklus nešame į šviesą. Daigai tinka vartoti pasiekę 5-10 cm aukštį, kol pradeda leisti savo tikruosius lapelius. Dygstančius daigus reikėtų laikyti šviesiausioje vietoje ant palangės, nes jei jiems truks šviesos – ištįs ir išvirs. Stenkitės neperlaistyti žemės, ji turi būti ne sausa, bet ir ne šlapia. Per drėgnoje dirvoje ant paviršiaus įsimeta pelėsis arba daigus užpuola grybinės ligos, tokia kaip diegavirtė ir pan.
10 žingsnis – valgymas. Saulėgrąžų daigai tiks vieni kaip užkandis (pavyzdžiui, vaikams į mokyklą), ant sumuštinių, salotoms, žaliesiems kokteiliams ar suktinukams. Žalia spalva džiugins akį kiekvienoje lėkštėje, o traškus skonis burnoje primins pavasarį!
Kilmės šalis: Italija
Sudėtis: neapdorota saulėgrąžų sėkla su lukštu.
Reviews
There are no reviews yet.